Siste fra nettbutikken:

Hus_Y8A6681

Veggbilde på akrylglass i str. 70 x 100

Fjærelangs

Tekst og foto: Anne Olsen-Ryum

Den siste helga i januar var grå og fuktig, men været fikk ikke hindre meg fra å dra på tur. Både lørdag og søndag har jeg vandret fjærelangs, og kjent på den friske lukten av salt sjø.

Bølge mot stein Bølge mot stein Bølge mot stein - copyright Anne Olsen-Ryum

Havet er så fasinerende og har så mange uttrykk. Det suser, klukker, sildrer, buldrer, brøler, bryter ...

Havet kan også ligge helt stille og speile himmel og omgivelser. Fargenyansene skifter i takt med himmelen - fra det dype rød til det kalde blågrønne. Kontrastene er store ved havet ...

Steiner i fjæra Steiner i fjæra Steiner i fjæra - copyright Anne Olsen-Ryum

Havets enorme krefter er like fasinerende som de er farlige. De store bølgene som slår mot land når uværet herjer, er ikke til å spøke med. Bølgene dannes av vinden, og i skikkelig stormvær kan det varsles bølgehøyder på 15 meter.

Bølgehøyden som varsles er gjennomsnittsberegnet, og enkelte bølger kan være nesten dobbelt så høye. Noen sier at hver sjuende bølge er større enn de før og etter. I følge Yr.no er det riktig at bølger kommer i grupper, men at det ikke går an å si at det er et spesielt antall bølger mellom de høyeste.

Det er mye søppel som driver i land Det er mye søppel som driver i land Det er mye søppel som driver i land - copyright Anne Olsen-Ryum

Det er alltid spennede å vandre fjærelangs og se hva havet har skyllet på land. Fra gammelt av var det vanlig å samle drivtømmer og rekved. Rekved eller drivved er trevirke som skylles opp på stranden etter å ha drevet rundt ute på havet.

I mindre velstående tider, var slik ved et verdifullt tilskudd til kystboernes beholdning av både fyringsved og byggematerialer.

Det er morsomt å finne skatter i fjæra Det er morsomt å finne skatter i fjæra Det er morsomt å finne skatter i fjæra - copyright Anne Olsen-Ryum

For mange er det enda en hobby eller endog en livsstil "å gå i rekvedfjæra". Da kobler man ut det dagligdagse maset i jakten på spenning; det at man aldri vet hva storhavet kan ha skylt i land bak neste nes.

Kanskje finner man ved til "noen kaffekok", eller man er virkelig entusiast og klarer å sanke brensel nok til en lang vinter! Det er også populært å finne fiskeutstyr som garnringer, blåser, staurer eller tau.

Dessverre er det nok mest søppel som driver i land og forsøpler strendene nå til dags.

Bølger i slow motion ... Bølger i slow motion ... Bølger i slow motion ... - copyright Anne Olsen-Ryum

Det er mye rekreasjon i det å gå i fjæra. Her kan man nyte en natur i stadig forandring; tenne bål av rekved, koke kaffe - lukke øynene å høre bølgebrus og måkeskrik - kjenne lukten av salt sjø blandet med duften av nykokt kaffe - det er ren terapi for sjela i en stresset hverdag!